BLUEBERRY CHEESE CAKE

Pagi ni mok pergi beli kuih di kedai sebelah rumah . Sambil cuci mata tengok kuih yang enak tu , mok tertarik dengan cheese cake .

Ya Allah lamanya tak makan sejak tahun lepas lagi . Nak menitik air liur mok tengok cheese cake tu .

So mok decide nak pergi beli barang untuk buat cheesecake. Jom kita tengok resepi .

BASE

  • 110 GRAM BUTTER – di cair kan
  • 200 GRAM BISKUT OREO

CARA-gaul kan biskut yg telah dipecahkan bersama butter and masuk dlm loyang dan tekan² kannn ketepi kannn

FILLING

  • 500 GRAM CREAM CHEESE
  • 30 GRAM BUTTER
  • 120 GRAM GULA KASTOR
  • 30 GRAM TEPUNG JAGUNG
  • 200 ML WHIPPING CREAM
  • 4 BIJI TELUR

CARA-CARA

  1. Mix bahan-bahan filling sampai sebati kemudian tuang dlm loyang yg ada base biskut td..waterbath( bakar secara kukus letak loyang cheese dlm dulang berisi air panas dan masuk dlm oven )
  1. Bakar dlm 1jam ,160°c or bergantung oven masing-masing.
  1. Lepas sudah masak biarkan selama 15 minit dlm oven dlm keadaan pintu terbuka
  2. Lepas tu baru keluar kan and sejuk kan dlm freezer semalaman or klo x tahan lepas 3 jam..

TOPPING terpulang anda nak buat strawberry ,chocolate apa² je(sy suka bluberry seperti diatas)

Leave a Comment